21 123
發新話題

爆種出新劇場版了!!!

爆種出新劇場版了!!!

https://hk.gundam.info/content/seed-eclipse/comic/
真的看到這個消息後讓我太吃驚....

看官網寫的故事簡介的時間點,相信是第一次地球聯合和PLANT大戰後和第二次大戰開始前的空白時間........
人設.....一個自然人駕駛了新機體後能有超越調整者駕駛時的能力......

我看到這將會成為一場黨爭的契機了......

說真的,這樣中間插一個故事,福田冇信心在種命那邊繼續寫下去嗎???

這時間點還有甚麼東西可說……

引用:
原帖由 范良極 於 2021-5-29 18:24 發表
福田冇信心在種命那邊繼續寫下去嗎???
故事也不是他寫.
兩澤死了, 換人做給我也不想接那個爛攤子.

聽製作人訪談是原來日本那邊不知道SEED在大陸很受歡迎, 於是一知道就決定重啟計劃.
反正福田做出來的垃圾都肯接收就不如用回福田的感覺.

而且我猜SEED受歡迎不代表SEED-D受歡迎(所以這次做的是Freedom不是SF)
所以上頭不玩SEED-D後故事吧?

不過福田確認電影版是SEED-D後續.  兩年空白只是漫畫版.

引用:
原帖由 MythSearcher 於 2021-6-1 09:18 發表

故事也不是他寫.
兩澤死了, 換人做給我也不想接那個爛攤子.

聽製作人訪談是原來日本那邊不知道SEED在大陸很受歡迎, 於是一知道就決定重啟計劃.
反正福田做出來的垃圾都肯接收就不如用回福田的感覺.
十周年玩HD版也不知道,到現在快20周年才知???
完全想不通這個說法………

寫咁多係兩個故事中間究竟有乜用
我覺得繼續後面落去仲好過………

引用:
原帖由 范良極 於 2021-6-1 14:05 發表

十周年玩HD版也不知道,到現在20快周年才知???
完全想不通這個說法………

寫咁多係兩個故事中間究竟有乜用
我覺得繼續後面落去仲好過………
大概是到大陸找日本那邊談搞1:1自由才如夢初醒.

引用:
原帖由 MythSearcher 於 2021-6-1 14:23 發表

大概是到大陸找日本那邊談搞1:1自由才如夢初醒.
「自由」高達來到天朝,想著就好笑

首先……我永不會懷疑日本仔係捉  蟲專家wwwww
用邏輯和理性想下單單故事就已經不合理,
奧布有鬼時間做呢d野,
比地球軍炸左卡加莉老豆死埋,
之後做重建都來唔切,技術人員走難去左扎多到,
兩年後卡加莉都仲係用緊突擊高達
奧布有鬼咁高技術,呢部野根本就夾唔埋w
而且一睇設計概念就知道係兩個年代既產物,
感覺就如你依家既車同70年代車泊埋一樣w
如果真係有能力做到咁之後出場個d村雨就唔會好似紙咁比命運斬w
一早用左落去啦。
呢部野能力值唔應該高過大地深淵混沌同脈沖,
如果唔係就變成超時空產物,
seed d會變成平行時空,無可避免再次成為炮灰wwwwwww

引用:
原帖由 penpen2009 於 2021-6-2 22:21 發表
首先……我永不會懷疑日本仔係捉  蟲專家wwwww
用邏輯和理性想下單單故事就已經不合理,
奧布有鬼時間做呢d野,
比地球軍炸左卡加莉老豆死埋,
之後做重建都來唔切,技術人員走難去左扎多到,
兩年後卡加莉都仲 ...
你的說法……我覺得很大機會是會這樣掰的:戰前就有兩支秘密研究隊,一隊研發曉,一隊就係研發呢部變形機

講起曉,之前都有人講過呢部機係唔極合理。
比人炸左成個奧布都唔囉出來用www
又或者是未做起點解卡加前個老豆又會錄定成段野既ww?

奧布既技術唔會太高,seed裡面都係因為基魔用突擊高達既數據
來換補給先成可以令機體靈活之後當炮灰ww
就算當用呢d數據來開發新機能力都唔應該太高,
而且之後好快地球軍就打埋來,
時間上奧布唔會太有空間做得出來……

引用:
原帖由 penpen2009 於 2021-6-3 12:37 發表
奧布既技術唔會太高,seed裡面都係因為基魔用突擊高達既數據
來換補給先成可以令機體靈活之後當炮灰ww
就算當用呢d數據來開發新機能力都唔應該太高,
而且之後好快地球軍就打埋來,
時間上奧布唔會太有空間做得出來…….
單講這部份.
首先5G都是奧布開發的, 機體不靈活只是因為OS不適合自然人用, 基拉數據有幫助但非必要,
因為後來給自然人用的OS是另外有人寫.(沒記錯是曙光社那邊的人搞)
全部有自然人的國家中奧布最快普及MS而且性能上最接近初期5G.
另外在新型艦開發上奧布領先全球. 連ZAFT也沒在CE71時搞出AA和出雲這種級數的艦.
因為奧布是一個自然人和調整者和平共存的專制國家(評議會是世襲制)
所以其實科技全球最高而且沒有民主國家的低效率問題.

21 123
發新話題