發新話題

[圖文]對尋晚突入個件事有感而發

[圖文]對尋晚突入個件事有感而發

其實明眼一睇就知對面想做D咩...但都好明白前線個D後生根本都無其他選擇可以做

對面最ON9既一點係出POST
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

其實在電視看到的東西,不用說是夢到的吧?

引用:
原帖由 風之魂 於 2019-7-2 23:39 發表
其實在電視看到的東西,不用說是夢到的吧?
嘛, 是最近以防萬一的流行話呢....
著實我是想諷刺一下, 為什麼現在我們竟然要擔心直接說出來會出事

真是太過份了

del…………

免責聲明 :
以上言論/圖片純屬個人意見.並不構成任何邀約或建議.如有損失.絕不負責.純粹交流.不喜勿插.
圖片只供交流/學習之用.請於24小時內刪除.請勿用於商業目的.請支持正版.

謠言滿天飛,CAP圖放大會清過原片黑科技. 我睇原片隻錶就唔清楚既.
不過最好笑係,我先假設警方有"陰謀". 咁撞爛晒D野入去立法會就好正確?
係有D人次次都用警察打人去掩蓋一切,冇啦啦變成警察好邪惡.
有冇人守都唔係咁樣亂黎,之後怪人冇守住會唔會好笑左D.
有冇人可以教我唔用武力守得住? 一用武力就鬧爆警察. 呢D先係搞完破壞再佔道德高地.
迫人出手打你,之後要光環,我地被人打啊~~我地被人打啊~~. 你唔衝,鬼得閒打你.
你要衝,但警察唔可以打你,又唔可以唔守住? 你玩晒啦.
好啦,唔打囉,警察走,你又話設計害你. 依家有人渣槍指住你個頭叫你入去? 入唔入去係你自己決定.
早在警察撤走之前,D人已決定入去,入到去怪人地唔守住?
老老實實講,雙方人數差咁多,室內地方窄,打起上黎會有幾亂,有幾危險?真係會死人架.
不過冇人死,有D人真係好唔高興.

其實就算真的是原片看到5時又如何, 看看最初撞玻璃時間是中午左右, 會衝到入去是遲早問題, 完全只是警察本身是否守在堶悸漕M定而已.

我只是覺得警察方的防守也好, 衝擊也好真的連戲也沒交足,
衝那邊我不多講, 不想變成教人如何衝擊.(其實多吸收一些中古攻城戰略就會明當時多沒效率)

同為只要有點攻守城池概念就知, 幾萬人的警隊我真的不相信連半個中古迷也沒有. 連我不是中古迷都知道要如何守城.
防守重點是Redundancy,
即使完全不作人對人接觸, 守方在玻璃後加鐵欄減慢撞破的時間是基本,
玻璃半壞在後面用鐵欄圍第二道防線讓衝入來的人要更多時間才能散開也很簡單, 以這次來談只要沒人衝第二玻璃就能在這塊前砌四方或三角欄來防護.
如果要人對人就能入一個拉一個, 如果要撤就放一堆三角欄(像示威人士那種)讓攻入者最少要爬過一堆欄或拆掉一堆欄才能進入.
考慮到政府大樓一定有Power Tools, 上螺絲加固也不難.
尤其後面道鐵閘, 真的要臨時加固就是用這招. 後面放堆重物就能拖很長時間.

又, 我真心想見到盧偉聰親自帶隊站在立法會天台/高層超有霸氣的向下面大叫"警察執法不會有錯".

回復 6# MythSearcher 的帖子

del…………

免責聲明 :
以上言論/圖片純屬個人意見.並不構成任何邀約或建議.如有損失.絕不負責.純粹交流.不喜勿插.
圖片只供交流/學習之用.請於24小時內刪除.請勿用於商業目的.請支持正版.

引用:
原帖由 penpen2009 於 2019-7-3 13:03 發表
唔講政治只講攻城

其實點解一定要守?
既然是空城一座,囉左都冇用,攻入左既人必定會撒,
如果真係有心全滅敵人,依家咁樣先係最聰明做法。
效果最好損傷最少。
上當年拿破倫打俄國幾十萬軍死剩幾千人返法國 ...
其實唔駛特登等一撤先追擊
基本上當示威者入左去之後,
現場既警力基本夠封晒所有門口,
再加上有裝備上既壓倒性優勢,然後對方補給極其有限,只要封鎖所有出口就能輕鬆完工。

所以說跟本不用等到追擊戰,等到追擊戰的話,反而很大機會會跑掉大半

引用:
原帖由 penpen2009 於 2019-7-3 13:03 發表
唔講政治只講攻城

其實點解一定要守?
既然是空城一座,囉左都冇用,攻入左既人必定會撒,
如果真係有心全滅敵人,依家咁樣先係最聰明做法。
效果最好損傷最少。
上當年拿破倫打俄國幾十萬軍死剩幾千人返法國 ...
守城是做樣,
空城缺點在於會被質疑在做甚麼.
而且或多或少都要扮保護入面財物,
完全不理政治層面不可能分析守城策略.

完全正面衝突不可能, 原因不單是道德高地甚麼的,
想像一下, 假設圍立法會的攻擊方是5千人,
警察調動多少人才能(對自己)安全下成功防守?
反包圍也要數千人.
但如果反包圍時之前出來的二百萬人有10%跑來反反包圍您又如何?
尤其是如果較早的時段被攻入,
那邊遊行的55萬人如果有一半過來也麻煩了.

那麼一方面要做樣有在做事,
另一方面又要撤退等適當時間反圍,
而不是現在好像每道場被攻時都只是站在後面無事做,
則所以一堆泛藍也在罵警察為甚麼不做事.
當然背後也有人出來用陰謀論來說是因為收到風這邊有些一打就會死的人,
但是泛藍也不是全部都會信.
而且您加防線也不會打死人, 又能顯示自己有做事, 何樂而不為.

真的要守, 在沒接觸下守到午夜也能沒人攻到入去.(尤其是那邊明顯沒準備好也沒攻城概念甚至連Laminated Glass是甚麼好像都不知道...)
真的要撤, 也能撤得好像是有做事的慢慢後退.
如果慢慢退, 則那種陰謀論式解釋會更有說服力.

引用:
原帖由 markronald 於 2019-7-3 13:27 發表
其實唔駛特登等一撤先追擊
基本上當示威者入左去之後,
現場既警力基本夠封晒所有門口,
再加上有裝備上既壓倒性優勢,然後對方補給極其有限,只要封鎖所有出口就能輕鬆完工。

所以說跟本不用等到追擊戰,等到 ...
目標應該不是捉更多就是了.
真的要捉, 像我講的在玻璃後面加三角鐵馬,
讓攻方進入速度下降就可以入一個捉一個.(還能等入到去外面較難看到的地方才捉)
而攻方也可能因此不會衝入去.

發新話題