發新話題

UC 新作 Gundam Narrative

引用:
原帖由 風之魂 於 2018-4-21 11:34 發表
某瘋了的去救萬年艦長
卡瘋子??
前提有咩機可以用?
點解唔係去左木星那2個人?

回復 4# unsx 的帖子

因為錯過左係最合適時候發表
就好似新聞那D關注組織講小眾議題點解一定要星期日先開PRESS CON?

因為WEEKDAY大把新聞講根本無人有興趣理你

引用:
原帖由 尤利西斯 於 2018-4-20 23:08 發表
其實 這段史的新計劃作品是否就是 在說「AE社沒落」及「EFSF更不濟」的故事
乜自護殘黨, 殖民星人類都解決晒
EFSF 會變得更垃圾好像是應該...

聽說AE社作的MS 去到閃光凱達頂峰,
之後已經退為下線, ...
沒甚麼.
AE社要到0120才因為SNRI掘起而失去最先銳MS開發的競標.
(SNRI原本就是聯邦內部的開發團隊, 明顯清楚聯邦軍部要求.  AE社也有內部幫手而得到F91的設計圖而搞出影子方程式91, 不過因為豬隊友而...)
雖然SNRI好像一直在開發最新型MS, 但實際上AE社還是在主導整個MS市場.
F91有量產但還只是佔市場比率的少數.(高階機中的高階機, 特殊部隊使用)
常規量產機如RGM-109, 119, 122和一些其他組織機體如Gun-EZ, V, V2等都是AE社生產的.(SNRI只做開發, 以V2為例甚至是AE社也有份開發)
根本就沒有甚麼退下線的感覺, 只不過是不再搞亂花錢的開發MS工作而讓笨蛋去浪費這些錢而已...

尋日去左睇早場,完全就係UC續作,中途仲插入左Z ZZ 馬反片段,雖然巴納吉淨係出場一分鐘救男主角。

但係我覺得自己係度睇緊龍珠多過高達揮一揮手發出氣功波就可以打爆人。

我好像早就講過

獨角獸已經超越了超級系這範圍

叫神棍系

引用:
原帖由 暗之彗星 於 2019-2-15 12:22 發表
尋日去左睇早場,完全就係UC續作,中途仲插入左Z ZZ 馬反片段,雖然巴納吉淨係出場一分鐘救男主角。

但係我覺得自己係度睇緊龍珠多過高達揮一揮手發出氣功波就可以打爆人。
II新自護那招
舉手→集氣→投出
是不是很有概視感?

回復 16# 風之魂 的帖子

未睇,但聽你咁講似元氣玉.....

總算入場睇完,開播前咁岩有龍珠預告都唔知係咪專登咁安排w

睇得出NT係想同UC前100年既故事做一個總結,但實在係出現太多不必要既人物分散重點
就個人而言主角只需保留jona同rita,主要寫一個男仔想追尋番失蹤左既青梅竹馬已經簡單直接
反正本來兩個人都係強化人研究所受訓,無必要加埋啲咩出賣人既感情戲
直接將titans當做拆散鴛鴦既醜人,至少主角雖然無出色能力但都有一往情深既形象

然後主線係追捕UC3號機,觀眾本來就想睇到同UC角色既互動
劇情中巴納吉所在的美莉芭一派本來就有暗中行動,其實可以比巴納吉更多出場機會做引導主角既前輩角色
既可以描寫巴納吉有成長(btw內山似乎有用更成熟既聲線配,結果我聽到既第一印象就係閃軌3/4既黎恩w)
亦唔洗加咁多"有名無份"既角色;
聯邦果邊曾經望住阿寶推石既隊長其實係一個幾值得描寫既角色,
如果將主角一開始就加入聯邦追捕部隊,再將部隊縮小成4-5人再額外加巴納吉做協力者
打戲可以更集中比主要角色表現,推銷模型效果都會好啲

總括而言只係一套想講太多野搞到劇情支離破碎既普作

引用:
原帖由 chickenpowder 於 2019-2-18 23:49 發表
(btw內山似乎有用更成熟既聲線配,結果我聽到既第一印象就係閃軌3/4既黎恩w)
不能同意更多
黎恩駕駛佢架「媽你媽」黎救人) (大誤(呢幾個week日日都係咁打閃3)
==============================
我昨日都約左人睇左(遲大到無左前幾分鐘睇
睇左後感覺唔係差,但有唔少地方都很值得吐糟....
最明顯係後面那個 儲存氣體既地方一個守衛都無由得敵人利用黎炸地球....(而且戰後咁多年都無人處理過????)
而且呢個套路(用太空垃圾黎炸地球)用太多....我覺得好應該要停

畫風方面,感覺有唔少地方都好崩.....
我朋友睇到機械作畫方面有點崩....
我就睇到有一幕女主角擰轉頭就崩鬼左....

看完nt後的感想
反思了一會,發現原來是uc系主角的通病。

mg原石真tm貴,要比較一下hg有幾大差別了
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

發新話題