發新話題

[html5]KanColle 辛苦了

聲納+投射器+爆雷有1.4倍攻兼二式爆雷會扣人2裝甲??
但話說聯合艦隊二隊只可以擺一隻輕巡而又無Tashkent既我應該點做
四格反潛船…我就只有輕巡級呀…

斬殺陸航個度
你提到一式三型甲係要擺邊度
係唔係其實就只係54隊個個位可以用Max星三甲代咁解

話說我尋晚仲係度諗緊局戰改修改邊架好
一式隼三甲Max星、紫電二一 同 Spitfire V三架成品
紫電二一同一式三甲Max星比出擊同防空一樣
但係紫電行少三甲二格我諗唔係開圖鑑都唔會走黎改佢
…淨低三甲Max同Spitfire V
係睇想要黎基地防空還是要出擊制空去抑改修邊架…?

回復 5780# 尤利西斯 的帖子

點解長門唔係一支16Inch一支51炮
同埋武藏你地咁配…其實係唔係爆左日戰火力Cap…?

SitRep
我都開左ZZ點
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 尤利西斯 於 2019-1-10 17:08 發表
打Boss 用, 過目一下
你睇清楚我個post再post過
呢個擺明係斬殺配置,你削血1隊咁高制空做乜
2隊明顯江風仲高攻過嵐
江風放最後,嵐上3位
削血期將反潛船放4、5位
(因為對面頭3位都係姬級)
斬殺就放2、3位
反潛你冇四式就真係冇計……

大鳳同Inteprid我都有諗過
始終裝母中破能飛差好遠
所以我一係Sara裝母一係大鳳
(五航3、4格搭載量太低)
前者Sara迴避低,所以最終選大鳳
Inteprid多個十幾格既制空其實都唔會左右到戰局太多
引用:
原帖由 Blaze_Raven 於 2019-1-10 20:03 發表
聲納+投射器+爆雷有1.4倍攻兼二式爆雷會扣人2裝甲??
但話說聯合艦隊二隊只可以擺一隻輕巡而又無Tashkent既我應該點做
四格反潛船…我就只有輕巡級呀…

斬殺陸航個度
你提到一式三型甲係要擺邊度
係唔係其實就 ...

Gotland係輕巡喎?
冇就夕張
冇tashkent就用鹿島

三四型放1隊
冇錯,有Max III型甲就可以取代54戰隊
雖然航距輸1,但制空力比54戰隊強
Spitfire V有得改修咩? 你指整多一架?
Spitfire V航距只有5太硬傷,就算俾你改修到幾勁都9成只會防空用,而要防空既話有更強的IX熟練,244戰隊之類

長門用試製41有命中加成
對於又水打又冇水偵CI的佢好大幫助

你問點解51炮唔俾武藏?
佢已經夠高攻,俾長門陸奧仲好,又冇過重懲罰既

回復 5783# VVolf 的帖子

再配這樣

先用陸奧+羽黑+2CAV, 斬殺用武藏+丸+2CAV
必要時, 2隊的2隻反潛, 轉 反潛CL+羽黑, 羽黑放3位, 反潛放4位

應該取多載機的CV(這時的Intrepid) 定自有火力較高的CV 好D??
因為Intrepid(112架) 和大鳳(86架)都差成16架

咁我還是無4式
你說那個反潛配置 是否一定要4式??
我之咁砌, Tashkent 就已過100

510炮, 我只得那一枝送的510
都無第二支了

2019/01/21, day2066, rank 664 ||| 本尤 艦Colle 初甲同日取得

回復 5783# VVolf 的帖子

呀...練巡唔係計輕巡枠...
我諗住練巡無得同輕巡一齊擺所以咁講
宜家咁樣就無問題

無錯我係講改Mk.I 改Mk.V出黎 Spitfire V無得改修
我就係用緊12/17制空既無星SpitfireV 同 13.5/14制空既Max星一式三型甲比
而咁睇黎你傾向覺得航距比較緊要咁樣 紫電二一真係sosad

我既意思係點解要俾武藏用51/試制51
你係有多一支試制 咁擺左勁個支係長門度仲有一支所以照裝?

引用:
原帖由 VVolf 於 2019-1-10 21:11 發表
你問點解51炮唔俾武藏?
佢已經夠高攻,俾長門陸奧仲好,又冇過重懲罰既
學我大造武藏農51,農夠8支就可以大武長陸一人兩支唔洗爭 w

引用:
原帖由 柳釗無穆 於 2019-1-10 22:31 發表
學我大造武藏農51,農夠8支就可以大武長陸一人兩支唔洗爭 w
真正既歐洲人...51炮王族既諗法果然係唔同啲既...
引用:
原帖由 VVolf 於 2019-1-10 14:58 發表
雙支援.
道中出反潛支援, 記得要放高反潛的艦攻艦爆在大格, 然後留5格放艦戰.
道中有1格有輕母Nu改, 計好你支援的制空力有最少102.
[[[注意! 支援是不看熟練度!!!! ]]]
艦戰加25制空力的>>熟練是不計算在內的! 你當支援的艦戰全部0熟練度就好.
王點出炮擊支援.
話說
睇完日本Wiki之後望住自己隊反潛支援都係一頭煙
我想問係咪係主隊計完制空值之後先計制空值 同埋係咪死左既敵船既空戰後制空值都照拎黎計
係唔係即係相當於對方空喪左一次...?
102呢個數係點黎...?

然後btw
主隊...麻煩幫下眼 (人)

引用:
原帖由 柳釗無穆 於 2019-1-10 15:12 發表
出現了,是把初夜的屁股賣了給政治婚姻的人
=================
先恭喜一聲,之後2回出Johnston太歐要打死

然後妖精怎麼是大和的,不是翔鶴/加賀  (怒
.........你好野, 笑左w
不過係真係覺得好可惜, 明明都堅持左幾隻99lv都唔婚咁耐.
想當年堅持初婚赤城加賀真係好鬼值得

我當左隻妖精係你 (嗯哼
冇呀, 最好睇係佢, 同埋單手舉拳頭好有feel+可愛
引用:
原帖由 Blaze_Raven 於 2019-1-10 21:55 發表
呀...練巡唔係計輕巡枠...
我諗住練巡無得同輕巡一齊擺所以咁講
宜家咁樣就無問題

無錯我係講改Mk.I 改Mk.V出黎 Spitfire V無得改修
我就係用緊12/17制空既無星SpitfireV 同 13.5/14制空既Max星一式三型 ...
你自問下咁多次活動入面你出過Spitfire V幾多次.
但54、64卻係每次都用
點解? 因為佢地有7航距. 次次王點都7~8距離既...

51炮俾武藏都冇乜問題丫
長門就肯定1支51、1支試製41
咁有剩咪俾武藏囉w 話唔埋T不利架嘛
引用:
原帖由 尤利西斯 於 2019-1-10 21:44 發表
再配這樣
先用陸奧+羽黑+2CAV, 斬殺用武藏+丸+2CAV
必要時, 2隊的2隻反潛, 轉 反潛CL+羽黑, 羽黑放3位, 反潛放4位

應該取多載機的CV(這時的Intrepid) 定自有火力較高的CV 好D??
因為Intrepid(112架) 和 ...
斬殺隊反潛放2~3位呀...
如果覺得嵐火力不夠, 可以考慮轉長波改二.
如果你妙高要玩魚雷CI, 一定要放旗艦, 電探轉燈. 雪風去第5 or 第6位.
話說, 其實你有冇發現你帶左7個電探w

四式反潛力更強, 不過冇都應該ok.
可能會勸退多d ><

我始終選擇大鳳, 始終裝母嘛
Inteprid中破就罰企
個十幾格制空冇重要到唔出得裝母
火力更重要, 我既配置已經o係制空方面俾左好多空間可以有少少差池

然後是陸航.........唉呀, 我都話冇64戰隊+最少1個34型就要出2架戰鬥機咯........
陸偵、54、21熟練、34型
仲有反潛個隊陸航係分開1下去C, 1下去ZZ呀.............
嗚..................我唔打心得啦以後 T^T
引用:
原帖由 Blaze_Raven 於 2019-1-11 01:39 發表
睇完日本Wiki之後望住自己隊反潛支援都係一頭煙
我想問係咪係主隊計完制空值之後先計制空值 同埋係咪死左既敵船既空戰後制空值都照拎黎計
係唔係即係相當於對方空喪左一次...?
102呢個數係點黎...?
唔....唔係幾明你頭兩條問題問乜
不過我最唔明點解你計算機個cap圖右下角剔左有1波空確陸航放J點...
千析唔好放陸航o係個度...
102制空係J點既空均數值

反潛支援隊要改一改
1) 要出到江草啊...唔, 比我想像中缺反潛機. 應該會多1~2架九三一先係.KMX唔計熟練版, 應該有2架先係.....一架上次event E3甲送, 一架神鷹改二送.
Anyway, 冇我就建議換有6反潛既Swordfish II熟練, 天山友永/村田, 正常應該有剩.

2) 大鷹第3格唔好放攻擊機, 太細格, 放艦戰.
其實反潛航空支援係完全睇你格數 (航母個格既搭載量), 所以大格放攻擊機、Ka號、三式反潛機.
故此, 我會大鷹3、4格, 瑞鳳第4格, 都放艦戰. 二航戰第3格放攻擊機.
tldr: 二航攻攻攻戰, 瑞鳳攻攻攻戰, 大鷹攻攻戰戰.

主隊:
1隊ok. 2隊就有幾點.
1) 嵐、萩風係有2倍火力, 但都唔夠江風、長波強架. 始終冇改二
我情願出佢地, 不過你堅持都ok既...卦? 斬殺先知.

2) 雪風最好唔出照明彈, 出探射燈好d.
一來加攻, 二來你都放旗艦, 怕乜被人打.
最重要燈係100%發動, 照明彈唔係. 你已經淨係可以揀一樣, 搞到雪風CI唔到就真係肉赤.

3) 斬殺先放反潛艦o係2~3位. 因為要留火力高既o係最尾博斬殺.
削血放4~5位. 因為對面頭3位都係姬, 先起手打死佢.
所以係雪風、妙高、嵐/萩風、鹿島、夕張、嵐/萩風

回復 5788# VVolf 的帖子

V大不要淚奔

陸航就是未轉, 昨晚未想住打...今明才算
1. 2式, 54, 54, 一式34
2. 2式, 21熟, 1式22甲*2
3. 3*東海+流星
我想住1隊塞數值較多種的54, 駁多些效果
2隊就用無咁多種數值的21熟, 兩邊都是可以飛+8 及+8對空
想緊21轉用零戰52-601/52熟好不好...多+1對空(+9)

裝備數:

反潛支援就這樣, 得一隻力號及3式反潛就是了(隻高波不要理, 亂入的

刷下閃先再算
2019/01/21, day2066, rank 664 ||| 本尤 艦Colle 初甲同日取得

引用:
原帖由 VVolf 於 2019-1-11 09:40 發表
我當左隻妖精係你 (嗯哼
柳生係知既 佢只係想你親口講出黎
引用:
原帖由 VVolf 於 2019-1-11 09:40 發表
唔....唔係幾明你頭兩條問題問乜
不過我最唔明點解你計算機個cap圖右下角剔左有1波空確陸航放J點...
千析唔好放陸航o係個度...
102制空係J點既空均數值
可能到最後都係因為三甲得六航程唔夠飛要用返零戰21熟練
…我係搞錯左空均同空優
諗住要點樣夠係150制空既敵人手上拎空優
跟住就睇到日文Wiki話支援艦隊係係主隊航空戰判定完先計制空
咁就諗你個個102係唔係係主隊空確左敵艦打完一輪飛機之後既數
但其實唔少對方1/3制空值就唔會劣勢/有均勢
TLDR:總之就係我搞錯左Orz

另外啲艦載機
首先係我部神鷹仲係得54Lv連九三一隊九七式都未拎
其實我仲有聯絡機無用到
我想確認下佢個反潛支援…搭載係正航既反潛機都係咪都有份打既
同埋個攻擊力係咪同平時反潛一樣裝備反潛值緊要過艦娘反潛值
我係有啲覺得最強反潛機係應該擺係大鷹/瑞鳳度
但係諗深一層佢宜家又唔使先制反潛 個合計反潛推黎都唔知做乜咁

唔好唔寫攻略呀

嵐同荻風…應該會轉走
依家既我比較實際
起碼斬殺一定轉
咳咳

發新話題