發新話題

論:真的應該發牌給Wiki Wong?

我既立場其實已經講晒,不過都仲係想惡搞下

回復 10# unsx 的帖子

根本TVB一個星期播5集就係錯誤做法

回復 12# 061222 的帖子

對的
像之前歐陽波比和張家輝老婆的情逆袁世三
單是包青天的十數集故事已經有極高完成度,沒有多餘的情節

反觀<<衝II>>四十集有一半就是浪費時間去認親認親認親,和三角戀三角戀三角戀....

引用:
原帖由 061222 於 2013-10-16 13:55 發表
冇辦法架,你一星期播一集,咁一至五就要有10部劇連載. 同時拍10部劇的資源大得可怕. 講到底靠本地市場根本唔夠錢拍D好野,問題冇可能解決.

引用:
原帖由 洋蔥頭 於 2013-10-16 14:05 發表
對的
像之前歐陽波比和張家輝老婆的情逆袁世三
單是包青天的十數集故事已經有極高完成度,沒有多餘的情節

反觀四十集有一半就是浪費時間去認親認親認親,和三角戀三角戀三角戀....
其實袁世三在第二世雙方都找回記憶時已經可以完掉了XDDD
結果為了拖戲和伏筆玩失憶囧

岩岩睇新聞,先知原來好多人都唔知其實呢次唔係大氣電波牌,係有線牌= =

點解可以咁多人都唔知= =

引用:
原帖由 061222 於 2013-10-16 13:55 發表
其實較大問題係TVB戲劇組嘅派系鬥爭
佢地唔夠膽郁依家比較容易平衡勢力嘅兩線劇排法

另外班舊人亦好大程度阻礙左班新人去引入新世代拍攝同包裝
明明綜藝科同品牌傳播科(拍宣傳片)都已經去到好先進
戲劇組都仲要用死自己嘅90年代片頭同Staff Roll
完全無好似台灣日本韓國有哂國際視野咁攪好包裝細位
睇落已經低左幾個層次∼

引用:
原帖由 markronald 於 2013-10-16 14:47 發表
岩岩睇新聞,先知原來好多人都唔知其實呢次唔係大氣電波牌,係有線牌= =

點解可以咁多人都唔知= =
唔知好正常,因為大家都只知道是免費電視牌照,我作為行內人都冇留意有冇線,只知是免費電視牌照.

引用:
錯誤 x

省成本 o
引用:
原帖由 unsx 於 2013-10-16 14:30 發表

冇辦法架,你一星期播一集,咁一至五就要有10部劇連載. 同時拍10部劇的資源大得可怕. 講到底靠本地市場根本唔夠錢拍D好野,問題冇可能解決.
Sponsor問題

==================================================================

題外話:洋蔥你...

引用:
原帖由 阿賢 於 2013-10-16 16:34 發表
錯誤 x

省成本 o

Sponsor問題

==================================================================

題外話:洋蔥你...
Sponsor問題咪即係我一開始講既本地市場問題,廣告客戶會比幾多錢你拍野? E+差唔多成個餅TVB食晒,佢都唔夠錢拍D好野. 問題根本冇得解決.

魔童如果真係咁有心做創意工業,佢大可以唔囉牌,製作節目直接賣,HKTV既製作嚮TVB播都得啦,如果D節目好,賣去大陸、東南亞又得.唔洗話一定要自己開台.

發新話題